Menü Bezárás

TÁRSASHÁZKEZELŐ VAGY KÖZÖS KÉPVISELŐ?

Az ilex-iratmintak.hu mai szakértői cikkében, a társasházkezelő és közös képviselet szabályait ismerteti dr. Bogdány Beáta ügyvéd, az iLex Társasházi és Ingatlan Jogi Divízió együttműködő partnere.

Az iLex jogi iratminta cikk-adatbázisában, az iLex-iratmintak.huoldalon a vállalkozók, gazdálkodó szervezetek, társasházak, egészségügyi szolgáltatók, startupok, intézmények számára legfontosabb hírekről, változásokról, dokumentumokról jogi szakértők foglalják össze az alapvető tudnivalókat, esetenként a szakértői cikkek mellékletét képező iratmintákat pedig ugyancsak az ilex-iratmintak.hu oldalon érik el kedvezményesen Olvasóink. Amennyiben az iratminták letöltésén túlmenően van szükség az adott jogi ügyszakhoz kapcsolódó jogi tanácsadásra, képviseletre, az ilex4sb.com oldalon érhetők el az iLex partnerségben együttműködő új generációs ügyvédei.

A társasházak életének egyik legfontosabb kérdése – amely a társasház működését alapvetően meghatározza –, hogy a lakók közösségéből álló közgyűlés a mindennapi működési tevékenység ellátása érdekében közös képviselőt bíz meg csupán vagy társasházkezelői tevékenység végzésére jogosult személlyel köt megállapodást.

Fontos megjegyezni, hogy míg a közös képviselő szakmai felkészültség nélkül láthatja el feladatát, a társasházkezelő kizárólag megfelelő képesítéssel dolgozhat.

Ennek ellenére elmondható, hogy a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény (Társasházi tv.) rendelkezései alapvetően a közös képviselő tevékenységét szabályozza.

Fenti megkülönböztetés hosszú évek óta problémát jelent a társasházak életében.

A közös képviselők és a társasházkezelők közötti különbség sok esetben még a „jogban jártas” , ezen tevékenységet végző személyek számára sem egyértelmű.

A Társasházi tv. hatályos rendelkezéseiből megállapítható, hogy a közös képviselőkre vonatkozó rendelkezéseket alapvetően a 43-50. §-ban, míg a társasházkezelésre, ingatlankezelésre vonatkozó rendelkezéseket az 52-55. §-ban határozza meg.

A két „tevékenység” közötti alapvető különbség, hogy a közös képviselő szakképesítés nélkül is elláthatja tevékenységét, míg társasházkezelő csak az lehet, aki üzletszerűen végzi ezt a tevékenységet és az illetékes hatóságnál regisztráltatta magát (nyilvántartásba vétel).

Álláspontom szerint másik fontos és igen lényeges különbség, hogy a közös képviselő jogosult  társasház képviseltére bíróság és más hatóság előtt, míg a társasházkezelő számára kötelező a szakmai képesítés megszerzése és társasházkezelővé történő megválasztása, azonban a társasházkezelőnek nincs képviseleti jogosultsága bíróság és más hatóság előtt.

Megoldást jelenthet, ha a társasházkezelő megválasztatja magát közös képviselőnek, illetve azon társasházak esetében ahol magánszemély (pl.: tulajdonostárs) látja el a közös képviseletet a tulajdonosi közösség egy megbízási szerződéssel társasházkezelőt is alkalmazna, így társasház életében megjelenne a szaktudás.

 

 

 

 

 

 

 

Bogdány Beáta ügyvéd
Társasházi és Ingatlanjogi Divízió
iLex Systems Zrt.

Kapcsolódó iratminták:
Megbízási szerződés társasházkezelői tevékenység

dr. Bogdány Beáta ügyvéd

dr. Bogdány Beáta ügyvéd

Társasházi és Ingatlanjogi Divízió
iLex Systems Zrt.